Nieuws

Aanbevelingen decentralisatie Wmo/Wlz

Binnenkort spreekt de Tweede Kamer over de decentralisatie Wmo/Wlz. Staatssecretaris Van Rijn heeft op voorhand aangegeven best tevreden te zijn over hoe het er nu voorstaat: "De decentralisatie is beheerst verlopen". Uit het signaalrapport van de patiëntenorganisaties en uit de Monitor Transitie Jeugd blijkt echter dat mensen zo zelfstandig mogelijk willen leven maar dat het vinden van passende zorg en ondersteuning daarbij niet meevalt.

Miljoenen extra voor gehandicaptensport

Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat meer gehandicapten kunnen gaan sporten. Om dat te bereiken stelt de minister ruim 6 miljoen euro beschikbaar. "Sporten is goed voor geest en gezondheid, en ook minder validen moeten de mogelijkheid krijgen dicht bij huis aan sport te doen", zegt Schippers.

NZa gaat publiek belang meewegen bij ziekenhuisfusies

Bij het beoordelen van ziekenhuisfusies heeft de Nederlandfse Zorgautoriteit (Nza) in het verleden slechts gekeken naar financiele en procedurele zaken. Publieke belangen speelden geen rol. Dat heeft er onder meer toe geleid dat de prijzen van ziekenhuizen na fusies zijn gestegen.

Onderzoek naar zorg door gemeenten

Mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben, zoals begeleiding, dagbesteding en beschermd wonen, kunnen sinds dit jaar terecht bij hun gemeente. Als iemand zich meldt, dan zal de gemeente onderzoek doen naar de persoonlijke situatie van de aanvrager en met hem/haar in gesprek gaan. Een aantal cliëntenorganisaties is benieuwd naar de ervaringen van cliënten met dit gesprek.


 


Daarom nemen de Zorgbelangorganisaties deel in de digitale raadpleging Zorg naar gemeenten: het gesprek met uw gemeente. Via internet kan iedereen meedoen aan deze digitale raadpleging en zijn ervaringen melden.

SVB waarschuwde voor PGB chaos

Vorige maand nog overleefde staatssecretaris Van Rijn (VWS) een motie van wantrouwen om de chaos bij de PGB-uitbetalingen, nu bericht het Algemeen Dagblad dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) had gewaarschuwd tegen de snelle invoering.

Toename financiering artsen door farmaceuten

De farmaceutische industrie heeft in 2014 38 miljoen euro betaald aan ziekenhuizen en artsen voor samenwerking. Dat is zo’n vijf miljoen meer dan het jaar daarvoor. Dat heeft de Stichting Transparantieregister Zorg deze week bekend gemaakt.

Medicijnen getest op GGZ-cliŽnten

In een GGZ-instelling in Heiloo zijn psychiatrische patiënten tegen de regels in gebruikt in een onderzoek met medicijnen. Het gaat om mensen met zware aandoeningen die in de instelling wonen en volgens hun familie wilsonbekwaam zijn. Dat meldt het onderzoeksprogramma Zembla vandaag op basis van documenten en gesprekken met anonieme personeelsleden.

'Decentralisaties beheerst verlopen'

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Van Rijn (VWS) dat de overheveling van taken naar de gemeenten beheerst verlopen is. De continuiteit van de zorg nergens in het geding is geweest.

'Snoei aantal zorgberoepen terug'

Ministers Schippers van VWS heeft afgelopen vrijdag een advies over de toekomst van de beroepenstructuur in de zorg in ontvangst genomen. In Nederland werken ongeveer 1,2 miljoen mensen in de zorg, verdeeld over maar liefst 2400 zorgberoepen.

Doe mee, meld uw ervaring: Hoe verliep het (keukentafel)gesprek met uw gemeente?

Mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben, zoals begeleiding, dagbesteding en beschermd wonen, kunnen sinds dit jaar terecht bij hun gemeente. Heeft u hier ook mee te maken? Doe dan mee met de digitale raadpleging 'Zorg naar gemeenten: het gesprek met uw gemeente'. U helpt zo mee om het gesprek in uw gemeente te verbeteren. 

Deel deze pagina