Nieuws

Compromis beperking artsenkeuze

Drie dagen nadat drie PvdA senatoren het plan om de vrije artsenkeuze te beperken hadden weggestemd, lijkt hun verzet effect te hebben. Koortsachtig politiek overleg heeft geleid tot een compromis waarbij de positie van de patiënt versterkt lijkt te worden.

PatiŽnt maakt geen gebruik van wachtlijstbemiddeling

Als patiënten te lang moeten wachten voor een bepaalde behandeling in het ziekenhuis, moet de zorgverzekeraar zorgen voor een passend alternatief. Patiënten maken nog nauwelijks  gebruik van deze wachtlijstbemiddeling. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen moeten patiënten hier beter over informeren, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Eerste Kamer handhaaft onverwacht vrije artsenkeuze

De Eerste Kamer heeft de Wet verticale integratie onverwacht verworpen.Het wetsvoorstel, dat de vrije artsenkeuze zou beperken, bleek niet op een meerderheid te kunnen rekenen, nadat twee PvdA-senatoren zich tegen de wet hadden verklaard.

Ziekenhuizen starten regionale netwerken

De Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen gaan in 2015 regionale zorgnetwerken opzetten, waarin zij samenwerken met zorgverleners en ondernemers uit de regio. Zij stellen dat patiënten hun ziekenhuis graag dichtbij willen, met een menselijke maat, betaalbare zorg en vrije zorgkeuze.

Ongezonde leefstijl verhoogt kans op kanker

In ongeveer een derde van de gevallen had kanker voorkomen kunnen worden door een gezonde leefstijl. Dat is de conclusie van een onderzoek door TNO in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

Geen rol VWS bij redding Sionsberg

Minister Schippers houdt afstand van de plannen om te komen tot een doorstart van ziekenhuis de Sionsberg in Friesland. Dat heeft ze gezegd tijdens een overleg met de Vaste Kamercommissie voor VWS over de penibele situatie van kleine ziekenhuizen. Schippers legt het initiatief voor planontwikkeling bij de regionale zorgverzekeraar.

Geen meerderheid voor vrije artsenkeuze

De Eerste Kamer heeft maandag en dinsdag gediscussieerd over de Wet verbod verticale integratie, waarvan het beëindigen van de vrije huisartsenkeuze een onderdeel is. Een meerderheid van de Eerst Kamer is voor de wijziging.

Diabetesvereniging werkt samen met verzekeraars

De Diabetesvereniging Nederland (DVN) is een samenwerking aangegaan met drie zorgverzekeraars. De vereniging is ontevreden over de invloed die patienten tot  nu toe op de zorg hebben.

Rechter: echtpaar houdt hulp

De rechter heeft een ouder echtpaar uit de Friese gemeente Dantumadiel in het gelijk gesteld in hun beroep tegen het afschaffen van de huishoudelijke hulp die zij kregen.

Gezamenlijke brief cliŽntenorganisaties aan Tweede Kamerleden

Ter voorbereiding op het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer op 11 december 2014, over de hervorming van de Langdurige Zorg, hebben de cliëntenorganisaties Ieder(in), LPGGz, CSO, Zorgbelang Nederland, KansPlus, Per Saldo, NPCF en Mezzo gezamenlijk een brief aan de Vaste Kamercommissie van VWS gestuurd.

Deel deze pagina