Sla navigatie over

 

 U vindt op deze pagina praktische informatie op zorggebied. 

Checklist Weer na huis na een ziekenhuisopname?

Als u in het ziekenhuis opgenomen bent en weer naar huis mag is er voordat u echt weg kunt nog een ontslaggesprek. Zorgbelang Noord-Holland heeft een checklist gemaakt van zaken waar u dan op kunt letten.

Medicijnpaspoort

1101 Medicijnpaspoort.pdf | 30.2 kb

Meer regie: tips voor mensen met een chronische aandoening

Als u een chronische aandoening heeft kunt u zelf veel doen om die aandoening onder controle te houden. Wat u kunt doen staat op een kaart die gemaakt is door de NPCF.

Het gaat om tips als: 

  • bedenk wat u wilt bereiken
  • maak een actieplan
  • denk na over wat u zelf wilt doen
  • vraag en zoek informatie
  • vraag naar eHealth mogelijkheden

Deze kaart is tot stand gekomen in het kader van het Landelijk Actieprogramma Zelfmanagement NPCF-CBO (LAZ).

Patiëntveiligheidskaarten

De NPCF heeft een serie patiëntveiligheidskaarten gemaakt. De kaarten zijn bedoeld voor mensen die zorg gebruiken. De kaarten geven tips waardoor u er zelf voor kunt zorgen dat de zorg die u krijgt veiliger wordt. Want hoewel

zorginstellingen verantwoordelijk zijn voor veilige zorg, kunt u als patiënt zelf ook helpen ongevallen en vergissingen tijdens het zorgproces te voorkomen. De patiëntveiligheidskaarten geven aan waar u tijdens de behandeling op kunt letten. En welke vragen u kunt stellen als dingen anders gaan dan verwacht.

De kaarten zijn te vinden op de website: mijnzorgveilig.nl

Voorkom dat u valt!

Vallen kan vervelende gevolgen hebben. Daarom is voorkomen beter. U kunt zelf een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen die kunnen helpen om minder snel te vallen. U vindt ze op een van de patiëntenkaarten van de NPCF. U kunt de kaart hier downloaden.

Rollator tips

Een rollator helpt om beter te lopen, en het kan voorkomen dat u valt. De rollator is pas echt veilig als u weet hoe u hem gebruikt. Op deze patiëntveligheidskaart van de NPCF vindt u tips voor goed rollatorgebruik.

Praten over medicijnen: COPD

Waar moet u op letten als u medicijnen krijgt voor COPD?

0911, praten over medicijnen, copd.pdf | 90.6 kb

Praten over medicijnen: depressie

0911, praten over medicijnen, depressie.pdf | 87.0 kb

Praten over medicijnen: hoge bloeddruk

0911, praten over medicijnen, hoge bloeddruk.pdf | 88.5 kb

Praten over medicijnen: cholesterolverlagers

praten over medicijnen, cholesterolverlagers.pdf | 94.9 kb

Checklist medicatie

Onder het motto "Denk mee, praat mee, voor een veilig medicijngebruik" heeft de NPCF een kaart gemaakt met belangrijke aandachtspunten voor mensen die medicijnen gebruiken. Het zijn korte tips, niet alleen voor nieuwe gebruikers, maar ook voor mensen die al langer medicijnen krijgen.

1006 Medicatie checklist NPCF.pdf | 540.9 kb

Bijwerking medicijnen melden

Gebruikt u medicijnen, en heeft u last van bijwerkingen? U kunt deze bijwerkingen melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb via www.lareb.nl

U kunt ervoor kiezen om ook een inhoudelijke reactie van Lareb te krijgen op uw melding. Met het melden van bijwerkingen kunt u andere mensen helpen en ervoor zorgen dat de bijsluiters verbeteren. De site is niet bedoeld voor medische hulp bij bijwerkingen; daarvoor gaat u naar apotheek of huisarts.

Een andere huisarts kiezen

Wat komt er kijken bij het kiezen van een andere huisarts? U leest het in de folder van de NPCF en de LHV.

NPCF brochure Een andere huisarts kiezen.pdf | 737.8 kb

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Adviezen

Wilt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar, maar weet u niet waar u op moet letten, lees dan de adviezen van de NPCF. U kunt ze hier downloaden.

Adviezen bij het overstappen van zorgverzekeraar NPCF.pdf | 477.7 kb

Zorgverzekering 2013

Hulp bij hulp aanvragen

Heeft u een beperking of chronische ziekte? Wilt u zorg aanvragen, heeft u financiële steun of praktische hulp nodig van de overheid? Via de website Regelhulp.nl van VWS kan dat heel eenvoudig.

Met één formulier kunt meerdere voorzieningen of een gesprek aanvragen. Bijvoorbeeld bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), of het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of bij uw gemeente.

VWS Wegwijzer bij kosten van handicap of ziekte

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een brochure gemaakt met een overzicht van alle bestaande regelingen voor mensen met een chronische ziekte, handicap of hoge leeftijd.

U kunt er in vinden welke regelingen er zijn, hoe ze ‘werken' en waar u terecht kunt voor een aanvraag of meer informatie.

 

De brochure is in print te bestellen via Postbus 51. Bel 0800-8051 of bestel digitaal. U kunt de brochure hieronder downloaden.

 

Bron: Ik heb wat, krijg ik ook wat? Een uitgave van VWS.


6595-A5-Ik heb wat-webversie.pdf | 269.5 kb

PGB nodig? Doe de test en kijk of het iets voor u is!

U hebt een aanvraag ingediend voor hulp of zorg, of u staat op het punt dat te doen. Dan staat u misschien ook voor de keuze of u deze zorg of hulp zelf wilt organiseren of dat u dit liever laat regelen door een zorginstelling. Wat past het beste bij u? Zelf uw zorg of hulp inkopen met een persoonsgebonden budget (pgb) of budget uit de vergoedingsregeling persoonlijke zorg (vpz)? Of de zorg laten regelen door een zorginstelling?

Met deze test kunt u nagaan of zelf uw zorg organiseren met een budget wat voor u is. Als u de vragenlijst helemaal invult, krijgt u een persoonlijk advies, aangevuld met waardevolle tips. Een tip kan zijn om bepaalde taken uit te besteden. Of het volgen van een bepaalde cursus.

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. Na afloop krijgt u direct uw persoonlijke advies. De test is anoniem. Met andere woorden: de resultaten van deze test worden niet aan derden zoals uw zorgkantoor doorgegeven.

De test is ontwikkeld door Per Saldo, MEE, NPCF en SmartAgent.

Klik hier om naar de testpagina te gaan.

Informatieboekje borstkankeronderzoek voor vrouwen met een verstandelijke beperking

Zorgbelang Gelderland heeft voor vrouwen met een verstandelijke beperking een boekje gemaakt waarin staat wat er gebeurt als je meedoet aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Het boekje is in begrijpelijke taal geschreven en bij elk stukje tekst zijn plaatjes opgenomen. Het boekje is op een speciale website te downloaden. Op de website worden de teksten ook voorgelezen.

Informatieboekje bevolkingsonderzoek naar borstkanker voormensen met een verstandelijke beperking.pdf | 3155.6 kb
Pagina afdrukkenTip 'n ander