Hoe kun je het beste omgaan met hoogsensitief zijn?

2023-05-08
ZoMa Opleidingen

Hoogsensitiviteit kan een uitdaging zijn, maar je kunt leren hoe je hiermee om kunt gaan en toch een gebalanceerd leven kunt leiden. Als hoogsensitief persoon ervaar je de wereld anders dan anderen en dat kan soms lastig zijn, vooral als de mensen om je heen het niet begrijpen. Maar geen paniek, we hebben in dit artikel een aantal tips op een rijtje gezet waarmee je beter kunt omgaan met hoogsensitiviteit. Lees dus snel verder!

Accepteer jezelf

Het is aan te raden om te erkennen en te accepteren dat hoogsensitiviteit een deel is van wie jij bent en omarm het als een positieve eigenschap. Door jezelf goed te leren kennen en te accepteren zoals je bent, kun je effectief leren omgaan met de uitdagingen die hoogsensitiviteit met zich meebrengt, zoals overprikkeling en vermoeidheid. Dit betekent dat je bereid moet zijn om tijd en energie in jezelf te investeren door middel van zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling, en open te staan voor nieuwe inzichten en mogelijkheden. Het kan daarbij waardevol zijn om een opleiding te volgen, bijvoorbeeld via https://www.zoma-opleidingen.nl/, om meer te leren over hoogsensitiviteit en te beginnen aan het acceptatieproces.

Creëer een veilige omgeving

Vervolgens kun je een rustige omgeving creëren. Je kunt bijvoorbeeld proberen om minder prikkels te ontvangen. Zo kun je ervoor kiezen om minder tijd door te brengen in drukke omgevingen of om het gebruik van technologie die je overprikkelt, te verminderen. Daarnaast is het verstandig om harde geluiden, sterke geuren of felle lichten te vermijden. Creëer een rustige omgeving door te mediteren, yoga te beoefenen of andere ontspanningstechnieken te gebruiken. Op deze manier kun je je geest en lichaam kalmeren en de stress en spanning die hoogsensitiviteit met zich mee kan brengen verminderen.

Leer omgaan met je emoties

Daarnaast moet je leren omgaan met stress en emoties. Hoogsensitieve mensen kunnen overweldigd worden door hun eigen emoties en die van anderen. Als je leert hoe je je emoties kunt beheersen en stress kunt verminderen, dan kun je beter omgaan met moeilijke situaties.

Wees niet bang om hulp te zoeken

Als je moeite hebt met hoogsensitiviteit en er zelf niet uitkomt, is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Een deskundige kan je ondersteunen bij het vaststellen van je problemen en het bedenken van praktische oplossingen om ermee om te gaan. Lukt het dus niet goed om met hoogsensitiviteit om te gaan, schakel dan hulp in!